Meer informatie

Panel Meetellen in Utrecht is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Utrecht en Wij3.0 (de Stadsbrug). Het panel wordt georganiseerd door een groep van zes tot acht panelmedewerkers. Deze panelmedewerkers zijn zelf afkomstig uit de doelgroep van Meetellen, en kennen zodoende de achtergrond van de panelleden. De panelmedewerkers worden getraind om verschillende taken in het onderzoek te vervullen, zoals het geven van voorlichting, het werven van panelleden en het afnemen van interviews. Ook adviseren zij over de vragenlijsten die panelleden ontvangen.

 

Herstelactiviteit

Door deze aanpak vormt het panel niet alleen een onderzoek, maar ook een herstelactiviteit op zich. De panelmedewerkers krijgen de kans zich te ontwikkelen en verantwoordelijkheden op zich te nemen. Wie weet kunnen ze zelfs een eerste stap zetten richting betaald werk.

  

Onderzoeksresultaten

  • De eerste peiling richtte zich met name op het onderwerp participatie van de panelleden (2013). 
  • De tweede peiling vormt een verdieping van de resultaten uit de eerste peiling. Die eerste enqûete bracht namelijk aan het licht dat panelleden bovengemiddeld vaak eenzaamheid ervaren. Wat zat daarachter? Hoe zien mensen zelf hun betrokkenheid bij hun wijk en hoe beoordelen ze hun sociale contacten? Dit leidde tot de publicatie van een tweede factsheet (2014).
  • Een kwalitatieve rapportage geeft een verdere verdieping op eenzaamheid door het uitvoeren van een ander soort onderzoek: een kwalitatief onderzoek (2015). Kwalitatief onderzoek is bijvoorbeeld het houden van groepsgesprekken of interviews. In een rapportage zijn de belangrijkste resultaten van twee jaar kwalitatief onderzoek binnen het panel opgeschreven.
  • De derde peiling beschrijft ervaringen van panelleden met werk (2015). De resultaten laten veel zien over betaald- en vrijwilligerswerk, en de mogelijkheden (en onmogelijkheden) die panelleden zien om werk te krijgen en te behouden.
  • De vierde peiling gaat over ervaringen over informatie vinden en internetgebruik (2016). Ervaringen over het vinden van informatie over bijvoorbeeld activiteiten ondernemen of hulp krijgen zijn bevraagd. Daarnaast geeft het onderzoek inzicht over het hebben van een computer en het omgaan met het internet.
  • De vijfde peiling (zie link hieronder) uit 2017 gaat over de ervaringen van ons panel met de buurtteams. 
  • Een kwalitatieve rapportage over zelfredzaamheid is uitgekomen in juni 2018. Onderaan deze pagina kunt u de link vinden naar het onderzoek.

 

Meetellen

Bijlagen

Factsheet 1 Participatie
Factsheet 2 Sociale relaties en betrokkenheid
Kwalitatieve rapportage 2014 Vertrouw op jezelf, tel mee!
Factsheet 3 Werk of vrijwilligerswerk voor iedereen?
Factsheet 4 Informatie vinden & omgaan met internet
Factsheet 5 Meetellen in buurtteams
Rapportage 2018 Kan iedereen zichzelf redden

Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief.


© 2019 Meetellen in Utrecht | Colofon
Powered by AccesSite CMS Hosted by Ragfijn